Contract
PLEC TIPUS DE CLÀUSULES ADMINISTRATIVES PARTICULARS DEL CONTRACTE DE SERVEIS. PROCEDIMENT OBERT AMB PRESENTACIÓ DE TRES SOBRES
I. DISPOSICIONS GENERALS Núm. d’expedient: IT-2016-880 Primera. Objecte del contracte
1.1 Descripció: L’objecte del contracte és el descrit a l’apartat A del quadre de característiques.
1.2 Estructura del contracte: El contracte es pot dividir en lots si el seu objecte ho admet i si es justifica adequadament en l’expedient. Els lots s’identifiquen, així mateix, a l’apartat A del quadre de característiques.
1.3 Expressió de la codificació corresponent a la nomenclatura del Vocabulari Comú de Contractes (CPV), d’acord amb el Reglament (CE) 213/2008 de la Comissió, de 28 de novembre de 2007 pel qual s’aprova el Vocabulari Comú de Contractes públics, CPV, que també consta a l’apartat A del quadre de característiques,
Segona. Necessitats administratives que cal satisfer i idoneïtat del contracte
Les necessitats administratives que cal satisfer mitjançant el contracte són les que consten en l’apartat A 2 del quadre de característiques
Tercera. Dades econòmiques del contracte
3.1. El sistema per a la determinació del preu del contracte serà el que s’indica a l’apartat B.1 del quadre de característiques, (articles 87 i 302 del Text Refós de la Llei de Contractes del Sector Públic, aprovat per RDL 3/2011, de 14 de novembre (en endavant, TRLCSP).
3.2. El valor estimat del contracte s’assenyala a l’apartat B.2 del quadre de característiques (l’article 88 del TRLCSP)
3.3 El pressupost de licitació es determina a l’apartat B.3 del quadre de característiques. Aquest és el preu màxim que poden ofertar les empreses que concorrin a la licitació del contracte.
Quan es divideixi l’objecte del contracte en lots, el pressupost dels lots s’indicarà també a l’apartat B.3 del quadre de característiques.
3.4 Les referències econòmiques contingudes en els paràgrafs anteriors no inclouen l’import de l’Impost sobre el Valor Afegit.
Quarta. Existència de crèdit
S’han complert tots els tràmits reglamentaris per assegurar l’existència de crèdit per al pagament de l’objecte del contracte. La partida pressupostària a la qual s’imputa aquest crèdit és la que s’esmenta a l’apartat C.1 del quadre de característiques.
En cas que el contracte es formalitzi en l’exercici pressupostari anterior al de l’inici de la seva execució, l’adjudicació quedarà sotmesa a la condició suspensiva d’existència de crèdit adequat i suficient per finançar les obligacions derivades del contracte en l’exercici pressupostari corresponent.
Quan el termini d’execució del contracte comprengui més d’un exercici pressupostari i s’autoritzi la despesa amb abast plurianual, s’ha de fer constar a l’apartat C.2 del quadre de característiques.
Cinquena. Termini de durada del contracte
El termini d’execució del contracte és el que s’estableix a l’apartat D del quadre de característiques. El termini total i els terminis parcials són els que es fixen en el programa de treball que s’aprovi. Tots aquests terminis comencen a comptar des del dia que s’estipuli en el contracte (articles 23 i 303 del TRLCSP).
De conformitat amb el que estableix l’article 303 del TRLCSP, i en els termes que preveu, el contracte podrà ser prorrogat de mutu acord entre les parts.
Sisena. Tramitació de l’expedient
La tramitació de l’expedient és la que es disposa a l’apartat E del quadre de característiques.
Setena: Capacitat per contractar
Estan facultades per subscriure aquest contracte les persones físiques o jurídiques, espanyoles o estrangeres, que tinguin plena capacitat d’obrar, d’acord amb el que preveu l’article 54 del TRLCSP; que no incorrin en cap de les prohibicions de contractar recollides a l’article 60 del TRLCSP, la qual cosa es pot acreditar per qualsevol dels mitjans establerts en l’article 73 del TRLCSP; que acreditin la solvència que es requereixi en l’apartat F.1 del quadre de característiques del contracte; i que gaudeixin de l’habilitació empresarial o professional que, si s’escau, sigui exigible per dur a terme l’activitat o prestació que constitueixi l’objecte del contracte.
Així mateix, les persones juridiques, per ser adjudicatàries dels contractes, és necessari que les prestacions del contracte estiguin compreses en les finalitats, objecte o àmbit de l’activitat que d’acord amb els seus estatuts o regles fundacionals les siguin pròpies, a més, han de disposar d’una organització amb elements personals i materials suficients per executar correctament el contracte (article 57 del TRLCSP)
La capacitat d’obrar de les empreses no espanyoles d’Estats membres de la Unió Europea o signataris de l’Acord sobre Espai Econòmic Europeu s’ha d’acreditar mitjançant la inscripció en els registres corresponents o la presentació de les certificacions que s’indiquen en l’annex 1 RGLCAP (article 58 del TRLCSP). Així mateix, han d’acreditar la seva solvència econòmica, financera i tècnica o professional, d’acord amb el que disposen els articles 75 i 78 del TRLCSP, segons s’indica en l’annex 2 d’aquest plec.
Les empreses estrangeres d’Estats no membres de la Unió Europea han d’acreditar la seva capacitat d’obrar mitjançant un informe de la missió diplomàtica permanent o de l’oficina consular d’Espanya del lloc on tinguin el seu domicili, en el qual consti que figuren inscrites en el registre local professional, comercial o anàleg, o, en el seu defecte, que actuen habitualment en el tràfic local, en l’àmbit de les activitats que abasta l’objecte del contracte (10 RGLCAP). A més, han de complir els requisits establerts en l’article 55 del TRLCSP.
L’Administració pot contractar amb unions d’empresaris que es constitueixin temporalment a aquest efecte, sense que sigui necessària formalitzar-les en escriptura pública fins que no se’ls hagi adjudicat el contracte. Aquests empresaris queden obligats solidàriament davant l’Administració i han de nomenar un representant o apoderat únic amb poders suficients per exercir els drets i complir les obligacions que es derivin del contracte fins a la seva extinció, sens perjudici que les empreses atorguin poders mancomunats per a cobraments i pagaments d’una quantia significativa (article 59 del TRLCSP).
No poden concórrer a la licitació les empreses que hagin participat en l’elaboració de les especificacions tècniques o dels documents preparatoris del contracte, sempre que aquesta participació pugui provocar restriccions a la lliure concurrència o suposar un tracte privilegiat respecte a la resta de les empreses licitadores (article 56 del TRLCSP).
Vuitena. Classificació i solvència del contractista
Els licitadors han d’acreditar la solvència econòmica, financera i tècnica suficient, amb els mitjans que s’estableixen a l’apartat F del quadre de característiques (article 75 i 78 del TRLCSP).
En les unions temporals d’empreses, totes les empreses que en formen part han d’acreditar la seva solvència. Per tal de determinar la solvència de la unió temporal, s’acumula l’acreditada per cadascuna de les seves integrants.
Per als contractes de serveis no és exigible la classificació de l’empresa, assenyalada igualment a l’apartat F.2 del quadre de característiques. El licitador que tingui la classificació pot acreditar la seva solvència indistintament mitjançant l’aportació de la documentació que s’indica en l’apartat F del quadre de característiques o mitjançant la classificació, sempre que l’objecte del contracte estigui inclòs en l’àmbit de classificació d’algun dels grups o subgrups vigents, atenent per això al codi CPV (article 65.1 del TRLCSP).
En els contractes amb valor estimat inferior a 35.000 € no serà necessari acreditar la solvència.
Novena. Presentació de proposicions
9.1 Els licitadors, d’acord amb l’article 26 del Reial Decret 817/2009, han de presentar les seves proposicions, en tres sobres tancats, identificats i signats pel propi licitador o pel representant de l’empresa, tot indicant el nom i cognoms o raó social, respectivament, amb la documentació que s’especifica a continuació. Així mateix, els sobres han de precisar la licitació a què concorren. En cada sobre s’ha d’incloure un índex amb el seu contingut. Tots els documents que es presentin han de ser originals o bé autèntics, de conformitat amb la legislació vigent. Les empreses estrangeres han de presentar la documentació traduïda de forma oficial al català i/o al castellà.
Els sobres s’han de presentar en el/s lloc/s i termini que s’assenyali a l’anunci de licitació. També es poden presentar les proposicions per correu. En aquest cas, l’empresa licitadora ha de justificar la data d'imposició de la tramesa en l’oficina postal i anunciar a l'òrgan de contractació la remissió de l’oferta mitjançant tèlex, fax, telegrama o per correu electrònic en el mateix dia, sempre abans de l’última hora i dia determinats com a període de presentació de les ofertes.
La comunicació per correu electrònic de que s’ha remès l’oferta serà vàlida si consten la transmissió i la recepció de les dates i del contingut íntegre de les comunicacions, i si s’identifiquen de manera fefaent el remitent i el destinatari.
En tot cas, si, transcorreguts deu dies naturals des de l’acabament del termini de presentació de proposicions, no ha arribat l’oferta enviada per correu a l’òrgan de contractació, aquesta no serà admesa en cap cas.
Si s’amplia el termini de recepció de proposicions, per retard en la publicació de l’anunci o perquè l'òrgan de contractació ha rebut les proposicions trameses per correu dins dels 10 dies naturals següents al d’acabament del termini de presentació de proposicions, s’ha de comunicar als licitadors la nova data d’obertura de proposicions.
Les proposicions presentades fora de termini no seran admeses sota cap concepte.
9.2 Els plecs i la documentació complementària s’han d’enviar als interessats, si no s’ha facilitat l’accés per mitjans electrònics, informàtics o telemàtics, en el termini de sis dies, a comptar des de la recepció de la corresponent sol·licitud, sempre que aquesta consti presentada abans que expiri el termini de presentació d’ofertes.
9.3. Les proposicions són secretes i la seva presentació suposa l'acceptació incondicionada del contingut del present plec, així com del plec de prescripcions tècniques, i la declaració conforme reuneix tots i cadascun dels requisits per contractar.
9.4 Contingut de les proposicions (3 sobres):
- SOBRE A: documentació administrativa general dels licitadors, d’acord amb l’article 146 del TRLCSP. Vegeu l’apartat W del quadre de característiques.
- SOBRE B: que contindrà únicament aquells aspectes tècnics relacionats amb l’execució del contracte, la valoració dels quals no sigui automàtica, sinó que respongui a criteris que depenguin d’un judici de valor, d’acord amb l’article 150.2 del TRLCSP i 26 del Reial Decret 817/2009, de 8 de maig. Segons l’annex 3 d’aquest plec.
- SOBRE C: oferta econòmica i, si s’escau, propostes d’execució del contracte en relació amb aquells aspectes que hagin de ser valorats de forma automàtica, d’acord amb fórmules aritmètiques o no, i que no requereixen valoració subjectiva, d’acord amb el que estableix l’article 150.2 del TRLCSP. Segons model de l’annex 4 d’aquest plec i d’acord amb l’establert a l’annex 6.
La presentació de les proposicions de forma diferent a l’assenyalada anteriorment i que comporti la vulneració del secret de les proposicions tècniques i/o econòmiques fins al moment de la seva obertura pública, donarà lloc a l’exclusió de l’oferta del procediment d’adjudicació del contracte.
CONTINGUT DEL SOBRE A (documentació administrativa general)
9.4.1 Empreses no inscrites en el Registre Electrònic d’Empreses Licitadores de la Generalitat de Catalunya (RELI)
a) Capacitat d’obrar de les empreses i personalitat jurídica
La capacitat d’obrar de les empreses espanyoles persones jurídiques s’acredita mitjançant l’escriptura de constitució o modificació inscrita en el Registre Mercantil, quan sigui exigible
conforme a la legislació mercantil. Quan no ho sigui, s’acredita mitjançant l’escriptura o document de constitució, estatuts o acta fundacional, en què constin les normes que regulen la seva activitat, inscrits, si s’escau, en el corresponent registre oficial. També cal aportar el NIF de l’empresa.
Els empresaris no espanyols d’Estats membres de la Unió Europea o d’Estats signataris de l’Acord sobre l’Espai Econòmic Europeu han d’aportar la documentació que acrediti que consten inscrites en els registres professionals o comercials adients o les certificacions indicades a l’apartat 1 de l’annex I del RGLCAP.
Els empresaris estrangers no compresos en l’apartat anterior han d’aportar un informe emès per la missió diplomàtica permanent o per l’oficina consular d’Espanya del lloc del domicili de l’empresa, en el qual consti, prèvia acreditació per l’empresa, que figuren inscrits en el registre local professional, comercial o anàleg, o, en el seu defecte, que actuen amb habitualitat en el tràfic local dins l’àmbit de les activitats que abasta l’objecte del contracte. Les persones físiques o jurídiques d’estats no pertanyents a la Unió Europea han de justificar mitjançant informe de la respectiva missió diplomàtica permanent espanyola, que s’ha d’adjuntar a la documentació que es presenti, que l’Estat de procedència de l’empresa estrangera admet al seu torn la participació d’empreses espanyoles en la contractació amb l’Administració i amb els ens, organismes o entitats del sector públic assimilables als enumerats a l’article 3, de manera substancialment anàloga. En els contractes subjectes a regulació harmonitzada, si es presenta un informe de la missió diplomàtica permanent d’Espanya que acrediti que l’Estat del qual són nacionals ha signat l’Acord sobre contractació pública de l’Organització Mundial del Comerç, no cal provar la reciprocitat.
En el supòsit que diverses empreses presentin una oferta conjunta de licitació, per integrar una unió temporal d’empreses, cadascuna ha d’acreditar la seva personalitat i capacitat. A més, cal indicar en un document privat el nom de les empreses que la formen, el percentatge de la participació de cadascuna d’elles en l’entitat, i la persona o ens designat perquè, durant la vigència del contracte, exerceixi la plena representació de totes davant l’Administració. Així mateix, ha de constar el compromís de constituir-se formalment en unió temporal, en cas de resultar adjudicataris. El document en què es formalitzi aquest compromís ha d’estar signat pel representant de cadascuna de les empreses que integren la unió.
b) Acreditació de la representació i personalitat jurídica dels signants de les ofertes. Quan es comparegui o se signin proposicions en nom d’un altre, cal presentar un poder suficient per fer-ho, el qual haurà de ser degudament validat per l’Assessoria Jurídica del Departament d’Interior i una fotocòpia del document nacional d’identitat o del passaport legitimada notarialment.
Quant a la forma del poder, ha de reunir els següents requisits:
- Ha de ser escriptura pública.
- Ha de ser còpia autèntica.
- Ha d’estar inscrit en el Registre Mercantil o en el registre oficial corresponent.
No s’admetran testimoniatges ni còpies simples d’apoderament.
c) Classificació empresarial o solvència econòmica, financera i tècnica o professional.
D’acord amb les previsions de la clàusula vuitena d’aquest Plec.
d) Declaració responsable conforme la persona física o jurídica compleix amb les condicions legalment establertes per contractar amb l’Administració, no està inclosa
en cap de les prohibicions de contractar amb l’Administració determinades en l’article 60 del TRLCSP i, especialment, de trobar-se al corrent del compliment d’obligacions tributàries i amb la Seguretat Social, d’acord amb el model que s’adjunta com annex 1.
En el supòsit que la persona física o jurídica no estigui obligada a estar donada d’alta en algún tribut, tributar o bé al compliment d’obligacions amb la Seguretat Social, de conformitat amb la legislació vigent aplicable, aquesta circumstància es farà constar mitjançant declaració responsable, especificant el supòsit legal d’exempció que hi concorre.
e) Garantia provisional quan resulti exigible d’acord amb l’apartat h) del quadre de característiques del contracte.
La garantia provisional es pot constituir:
A) En efectiu o en valors de deute públic, amb subjecció en cada cas, a les condicions reglamentàriament establertes, i d’acord amb els requisits disposats en l’article 55 del RGLCAP i els models que figuren en els annexos III i IV de la mateixa norma.
L’efectiu i els certificats d’immobilització dels valors anotats s’han de dipositar a la Caixa General de Dipòsits de la Tresoreria General de la Generalitat de Catalunya o a les caixes de dipòsits de les tresoreries territorials.
B) Mitjançant aval presentat davant l’òrgan de contractació, en la forma i condicions reglamentàries, i sense dipositar-lo a la Caixa General de Dipòsits, prestat per qualsevol banc, caixa d’estalvis, cooperatives de crèdit, establiment financer de crèdit o societats de garantia recíproca autoritzats per operar a Espanta, amb estricte compliment del que disposen els articles els articles 56 I 58 del RGLCAP i l’annex V del RGLCAP.
C) Per contracte d’assegurança de caució celebrat d’acord amb els requisits dels articles 57 i 58 del RGLCAP i annex VI del RGLCAP i subscrit amb una entitat asseguradora autoritzada per operar en el ram de caució. El certificat del contracte s’ha de lliurar en els llocs assenyalats al segon paràgraf de l’apartat A).
En el cas d’unions temporals d’empresaris les garanties provisionals poden constituir-se per una o vàries de les empreses participants, sempre que en conjunt s’arribi a la quantia requerida i cobreixi solidàriament a tots els integrants de la unió temporal.
La garantia provisional s’extingeix automàticament i s’ha de retornar als licitadors immediatament després de l’adjudicació del contracte. En tot cas, la garantia ha de ser retinguda a l’adjudicatari fins que no constitueixi la garantia definitiva, i confiscada a les empreses que retirin injustificadament la seva proposició abans de l’adjudicació.
L’adjudicatari pot aplicar l’import de la garantia provisional a la definitiva o constituir una garantia definitiva ex novo. En aquest cas, la provisional es cancel·la simultàniament a la constitució de la definitiva.
f) Submissió a jutjats i tribunals espanyols.
Les empreses estrangeres han d’aportar una declaració de submissió als jutjats i tribunals espanyols per a totes les incidències que puguin sorgir del contracte, amb renúncia expressa al seu propi fur.
g) Grup empresarial.
Les empreses han d’aportar, si s’escau, una declaració sobre el grup empresarial a què pertanyen, amb indicació de les empreses que el componen i la denominació del grup.
h) Compliment de la normativa d’integració de minusvàlids.
Si s’escau, s’ha d’aportar la declaració responsable de que la plantilla de l’empresa està integrada per un nombre de treballadors minusvàlids no inferior al 2% o que s’ha adoptat alguna de les mesures alternatives previstes a l’article 2 del Reial decret 364/2005, de 8 d’abril.
i) Pla d’igualtat d’oportunitats entre les dones i els homes.
Si s’escau, declaració responsable que acrediti que l’empresa disposa d’un pla d’igualtat d’oportunitats entre les dones i els homes.
j) Declaració de compromís d’adscripció a l’execució del contracte de mitjans materials i/o personals, quan així és requereixi.
9.4.2 Empreses inscrites en el Registre Electrònic d’Empreses Licitadores (RELI) de la Generalitat de Catalunya.
Les empreses inscrites en el Registre Electrònic d’Empreses Licitadores (RELI) de la Generalitat de Catalunya, regulat en el Decret 107/2005, de 31 de maig, gestionat per la Secretaria Tècnica de la Junta Consultiva de Contractació Administrativa (Xxxxxxx xx Xxxxxx, 00, 0x xxxxxx, 00000-Xxxxxxxxx, telèfons d’informació 935 528 136 i 935 528 098; xxxx://xxx.xxxxxx.xxx/xxxxxxxx/xxxx) només estan obligades a incorporar en el sobre A la documentació següent:
-Resguard acreditatiu de la constitució de la garantia provisional, quan sigui exigible.
- Declaració responsable de l’Annex 1 del present Plec.
-Pla d’igualtat d’oportunitats entre les dones i els homes. Si s’escau, declaració responsable que acrediti que l’empresa disposa d’un pla d’igualtat d’oportunitats entre les dones i els homes.
-Declaració de compromís d’adscripció a l’execució del contracte de mitjans materials i/o personals, quan així es requereixi.
CONTINGUT DEL SOBRE B (documentació relativa als criteris que depenen d’un judici de valor)
Els licitadors presentaran tota la documentació relacionada amb els criteris de valoració, establert a l’annex núm. 6, excepte l’oferta econòmica i, en el seu cas, la que obeeixi a l’aplicació de fórmules automàtiques per a la seva valoració.
En el supòsit que s’admetin variants o millores, el Plec indicarà, a l’apartat R del quadre de característiques, sobre quins elements i en quines condicions queda autoritzada la seva presentació.
CONTINGUT DEL SOBRE C (oferta econòmica i resta de documentació relativa a criteris avaluables de forma automàtica)
Els licitadors inclouran en aquest Sobre C la seva proposició econòmica i, en el seu cas, la que obeeixi a l’aplicació de fórmules automàtiques per a la seva valoració, d’acord amb els criteris establerts en el plec (criteris de valoració de l’annex núm. 6), formulada conforme al model que s’adjunta com a annex 4.
Desena. Mesa de contractació
La Mesa de contractació està integrada pels membres que figuren a l’annex 5 d’aquest Plec (article 320 del TRLCSP).
La Mesa de contractació qualificarà prèviament la documentació general (Sobre A), presentada en el termini establert i en la forma escaient, i desestimarà automàticament aquelles empreses licitadores que no aportin tota la documentació requerida o que no acreditin la capacitat i/o solvència sol·licitades.
Tanmateix, en cas que la Mesa observi defectes o omissions esmenables en la documentació presentada, ho ha de comunicar als licitadors afectats perquè els corregeixin o esmenin, davant la pròpia Mesa de contractació, en un termini no superior, a 7 dies naturals per subsanar-les, en compliment de l’establert a l’article 27.1 del RD 817/2009
Sens perjudici de la comunicació als interessats, l’òrgan de contractació ha de fer pública aquestes circumstàncies mitjançant el seu perfil de contractant.
Així mateix, d’acord amb l’article 22 RGLCAP, la mesa podrà sol·licitar a l’empresari els aclariments que li calguin sobre els certificats i documents presentats, o requerir-lo perquè en presenti de complementaris. En aquest cas, l’empresari disposarà d’un termini de cinc dies naturals.
La Mesa de contractació, una vegada qualificada la documentació general i esmenats, en el seu cas, els defectes o omissions de la documentació presentada, ha de determinar les empreses que s’ajusten als criteris de selecció establerts, amb pronunciament exprés respecte de les admeses a la licitació, les rebutjades i les causes del seu rebuig.
D’acord amb l’article 27 del RD 817/2009, la Mesa, en un acte de caràcter públic i en un termini no superior a 7 dies a partir de l’obertura del sobre A, obrirà el sobres B de les empreses que hagin resultat admeses, per tal de procedir a la fase de valoració tècnica prèvia a l’acte públic d’obertura dels sobres C.
D’acord amb el que s’estableix a l’article 150.2 in fine del TRLCSP i 30 del RD 817/2009, les ofertes econòmiques i les corresponents a criteris quantificables mitjançant la mera aplicació de fórmules (contingut del sobre C), s’obriran, en acte públic, després d’haver valorat prèviament les ofertes que corresponen a criteris que requereixin un judici de valor incloses en el sobre B, deixant constància documental d’aquesta valoració prèvia.
Onzena. Valoració de les proposicions
11.1 Valoració
D’acord amb el que preveuen l’article 150.2 del TRLCSP i els articles 26 a 30 del RD 817/2009, quan en els plecs de clàusules s’estableixin criteris de valoració de caràcter subjectiu la valoració de les proposicions s’articularà de la manera següent:
1.- Examinada per la Mesa de contractació la documentació administrativa dels licitadors inclosa en els sobres A, es convocarà en un termini no superior a set dies a comptar de la data de l’obertura de la documentació administrativa, l’acte públic d’obertura del sobres B, que contindrà únicament aquells aspectes tècnics relacionats amb l’execució del contracte la valoració dels quals respongui a criteris de valoració subjectiva. En l’esmentat acte públic es donarà lectura de l’acta de la reunió de la Mesa celebrada per a l’examen de la documentació administrativa (sobre A) i s’obrirà el sobre B.
En la mateixa sessió s’entregarà el contingut dels sobres B al/s tècnic/s corresponent/s per tal d’emetre un informe de valoració de les propostes tècniques dels licitadors, d’acord amb els criteris prèviament proposats i previstos en el Plec de clàusules administratives particulars, que s’haurà de lliurar a la Mesa de contractació prèviament a l’acte públic d’obertura dels sobres C.
2.- Un cop redactat l’informe i valorades les proposicions dels licitadors, es convocarà un nou acte públic per l’obertura dels sobres C, la data del qual serà comunicada als licitadors i publicada al “Taulell d’Anuncis” del Perfil del contractant del Departament d’Interior. En primer lloc es donarà lectura de les puntuacions obtingudes per les empreses licitadores en relació amb aquells aspectes inclosos en els sobres B (valorables amb criteris subjectius no automàtics) i posteriorment s’obriran els sobres C i es procedirà a la lectura de les ofertes econòmiques.
Finalitzat l’acte, la Mesa procedirà a porta tancada a la valoració de la documentació inclosa en els sobres C, previ informe dels tècnics corresponents de la oferta econòmica i, si s’escau altra documentació inclosa. La puntuació obtinguda per cadascun dels licitadors en aquest acte serà sumada a la puntuació obtinguda en la valoració de les propostes dels sobres B.
La Mesa podrà sol·licitar els informe tècnics que consideri necessaris abans de formular la seva proposta d’adjudicació.
Efectuada la suma definitiva de les puntuacions, se celebrarà la Mesa de proposta d’adjudicació del contracte. La proposta d’adjudicació no crea cap dret a favor del licitador proposat. No obstant, quan l’òrgan de contractació no adjudiqui el contracte d’acord amb la proposta formulada, haurà de motivar la seva decisió.
En cas que s’hagi establert a l’apartat T del quadre de característiques un llindar mínim de puntuació exigit al licitador per poder continuar en el procés selectiu, es consideraran excloses del procediment les proposicions que, en no assolir la puntuació mínima exigida, no hagin superat la primera fase i no s’obriran els sobres C d’aquells licitadors que incorren en aquest supòsit.
11.2 Criteris de valoració de les ofertes
Per a la valoració de les proposicions i la determinació de l’oferta econòmica més avantatjosa s’ha d’atendre als criteris de valoració que es determinen en l’annex 6.
Quan en una licitació s’atribueixi als criteris avaluables de forma automàtica per aplicació de fórmules una ponderació inferior a la corresponent als criteris la quantificació dels quals depengui d’un judici de valor, s’ha de constituir un comitè que disposi d’un mínim de tres membres, format per experts no integrats en l’òrgan proponent del contracte.
La composició del Comitè d’experts s’indicarà en un annex al Plec i es farà pública en el perfil del contractant abans de l’obertura dels sobres B.
En els casos en què la valoració s’hagi de fer per un organisme tècnic especialitzat, la designació d’aquests també figurarà en el Plec de clàusules administratives particulars i es publicarà en el perfil del contractant.
11.3 Ofertes amb valors anormals o desproporcionats
La determinació d’ofertes amb valors anormals o desproporcionades es durà a terme d’acord amb el procediment establert a l’annex 6.
11.4 Adjudicació del contracte
Quan per a l’adjudicació del contracte hagin de tenir-se en compte una pluralitat de criteris, l’òrgan de contractació ha d’acordar, en un termini de dos mesos (quan s’hagi establert com a criteri únic d’adjudicació el preu, el termini màxim és de quinze dies des de l’endemà de l’obertura de les proposicions), a comptar des de l’obertura de les proposicions, mitjançant resolució motivada, l’adjudicació al licitador que presenti l’oferta econòmicament més avantatjosa.
Prèviament, l’òrgan de contractació requerirà al licitador que hagi presentat l’oferta econòmicament més avantatjosa per a què, dins del termini de 10 dies hàbils, a comptar des del següent dia a aquell en què hagués rebut el requeriment, presenti la documentació justificativa de trobar-se al corrent en el compliment de les seves obligacions tributàries i amb la Seguretat Social o autoritzi a l’òrgan de contractació per a obtenir de forma directa l’acreditació d’aquesta documentació, de disposar efectivament dels mitjans que s’hagués compromès a dedicar o a adscriure a l’execució del contracte conforme a l’article 64.2 del TRLCSP i d’haver constituït la garantia definitiva que sigui procedent.
Cas de no complimentar-se adequadament el requeriment en el termini assenyalat, s’entendrà que el licitador ha retirat la seva oferta, procedint-se en aquest cas a demanar la mateixa documentació al licitador següent, per l’ordre en què hagin quedat classificades les ofertes.
L’òrgan de contractació haurà d’adjudicar el contracte dins dels 5 dies hàbils següents a la recepció de la documentació.
La documentació acreditativa de trobar-se al corrent en el compliment de les obligacions tributàries i amb la Seguretat Social, cas que no hagi autoritzat a l’òrgan de contractació per a obtenir de forma directa aquesta documentació, és la següent:
Si no està inscrit en el Registre Electrònic d’Empreses Licitadores (RELI), presentarà la documentació següent:
1. En relació amb l’Impost sobre Activitats Econòmiques (obligatòriament a aportar pel licitador de l’oferta econòmicament més avantatjosa):
- Si l’empresa proposada com adjudicatària és subjecte passiu de l’Impost sobre Activitats Econòmiques i està obligada a pagar aquest Impost, ha de presentar el document d’alta de l’Impost relatiu a l’exercici corrent en l’epígraf corresponent a l’objecte del contracte o el darrer rebut de l’Impost, acompanyat d’una declaració responsable de no haver-se donat de baixa en la matrícula de l’Impost.
- Si l’empresa proposada es troba en algun supòsit d’exempció recollit en l’article 82.1 del tex refós de la de la Llei reguladora de les hisendes locals (RDL 2/2004, de 5 de març) aportarà una declaració responsable que ha d’especificar el supòsit legal d’exempció i el document de declaració en el cens d’obligats tributaris.
2. En relació amb la resta d’obligacions tributàries i amb les obligacions amb la Seguretat Social (cas que el licitador no hagi autoritzat a l’òrgan de contractació a obtenir les dades):
- Certificat positiu de l’Agència Estatal d’Administració Tributària acreditant que l’empresa es troba al corrent d’obligacions tributàries i de la inexistència de deutes de naturalesa tributària amb l’Estat.
- Certificat positiu, emès per la Tresoreria de la Seguretat Social, de trobar-se al corrent en el compliment de les obligacions de l’empresa amb la Seguretat Social.
- Certificat positiu, emès per les intervencions delegades i territorials, acreditatiu que l’empresa es troba al corrent de les obligacions tributàries amb l’Administració de la Generalitat de Catalunya. En aquest cas, el certificat esmentat, s’expedirà d’ofici per les intervencions delegades prèvia sol·licitud del secretari de la Mesa de contractació.
No obstant això, quan l’empresa no estigui obligada a presentar les declaracions o els documents a què es refereixen els punts anteriors, aquesta circumstància s’acreditarà mitjançant una declaració responsable.
A tal efecte són vàlides les certificacions, impreses per via telemàtica, informàtica o electrònica, de caràcter positiu i acreditatives del compliment d’obligacions amb la Tresoreria de la Seguretat Social, d’acord amb les previsions de l’article 15.4 del RGLCAP.
11.5 Notificació als candidats i licitadors, publicitat de les adjudicacions i utilizació dels mitjans electrònics
D’acord amb l’article 151 del TRLCSP, l’adjudicació haurà d’ésser motivada, es notificarà als candidats o licitadors i, simultàniament, es publicarà en el perfil de contractant indicant el termini en què haurà de procedir-se a la seva formalització.
D’acord amb les previsions establertes per la disposició addicional quinzena i setzena del TRLCSP, pel Decret 96/2004, de 20 de gener, pel qual es regula la utilització de mitjans electrònics, informàtics i telemàtics en la contractació de l’Administració de la Generalitat, pel Decret 56/2009, de 7 d’abril, per a l’impuls dels mitjans electrònics a l’Administració de la Generalitat de Catalunya i per la Llei 29/2010, de 3 d’agost, de l’ús dels mitjans electrònics al sector públic de Catalunya, el conjunt de tràmits, actuacions i notificacions que es facin durant la fase de licitació i adjudicació i durant la vigència d’aquest contracte entre les empreses licitadores i contractistes i l’administració contractant, es realitzaran preferentment amb mitjans electrònics, informàtics i telemàtics.
En aquest sentit, el conjunt de tràmits, actuacions i notificacions que es facin durant la fase de licitació i adjudicació entre les empreses licitadores i contractistes i l’administració contractant es realitzaran a través de la Plataforma de Serveis de Contractació Pública de la Generalitat (xxxxx://xxxxxxxxxxxxxxxxxxx.xxxxxx.xxx), sempre i quan l’empresa licitadora així ho hagi autoritzat en l’apartat i) de l’annex 1- Declaració responsable per a persona jurídica.
Amb aquest objectiu, les empreses licitadores podran també subscriure’s, com a interessades en aquesta licitació, a través del formulari de subscripció que a tal efecte es posa a disposició a l’adreça web del perfil del contractant de l’òrgan de contractació, accessible a la Plataforma de Serveis de Contractació Pública de la Generalitat (xxxxx://xxxxxxxxxxxxxxxxxxx.xxxxxx.xxx ).
Aquesta subscripció permetrà rebre avís de manera immediata a les adreces electròniques de les persones identificades de qualsevol novetat, publicació o incidència que afecti a aquesta licitació.
Així, qualsevol comunicació que s’hagi de fer amb ocasió o com a conseqüència del procediment de licitació i d’adjudicació del present contracte es realitzarà mitjançant el tauler d’anuncis d’aquesta licitació de la Plataforma de Serveis de Contractació Pública.
El tauler d’anuncis electrònic deixa constància fefaent de l’autenticitat, la integritat i la data i hora de la informació publicada.
D’altra banda, les empreses licitadores també podran donar-se d’alta en el Perfil de licitador, prèvia l’autentificació requerida. El Perfil del licitador està constituït per un conjunt de serveis adreçats a les empreses licitadores amb l’objectiu de proveir un espai propi a cada empresa licitadora, amb un seguit d’eines que faciliten l’accés i gestió d’expedients de contractació del seu interès. Per donar-se d’alta cal fer “clic” en l’apartat “Perfil de licitador” de la Plataforma de serveis de contractació pública i disposar de certificat digital.
II. DISPOSICIONS RELATIVES A LA FORMALITZACIÓ DEL CONTRACTE Dotzena. Garantia definitiva
12.1 El licitador que hagués presentat l’oferta econòmicament més avantatjosa haurà d’acreditar la constitució de la garantia per l’import que s’assenyala en l’apartat I del quadre de característiques (5% de l’import d’adjudicació, IVA exclòs; en cas que el preu es fixi amb preus provisionals, el percentatge s’ha de calcular en base al preu màxim fixat; en cas que el l’import del contracte es determini en funció de preus unitaris, l’import de la garantia es fixarà en base al pressupost base de licitació) en el termini màxim de 10 dies hàbils, a comptar des de l’endemà d’haver rebut el requeriment (art. 151.2 del TRLCSP). Cas d’incompliment d’aquest requisit per causes imputables al licitador, l’Administració no efectuarà l’adjudicació al seu favor, essent d’aplicació el disposat en l’últim paràgraf de l’article 151.2. del TRLCSP
12.2 Les garanties es poden prestar en alguna de les formes següents:
a) En efectiu o en valors de deute públic amb subjecció, en cada cas, a les condicions reglamentàriament establertes. L’efectiu i els certificats d’immobilització en els valors anotats s’han de dipositar a la Caixa General de Dipòsits de la Tresoreria General de la Generalitat de Catalunya o a les caixes de dipòsits de les tresoreries territorials.
b) Mitjançant aval, prestat en la forma i condicions reglamentàriament establertes, per algun dels bancs, caixes d’estalvi, cooperatives de crèdit, establiments financers de crèdit o societats de garantia recíproca autoritzats per operar a Espanya, que s’han de dipositar en algun dels establiments esmentats en l’apartat a).
c) Mitjançant contracte d’assegurança de caució amb una entitat asseguradora autoritzada per a operar en la forma i condicions reglamentàries. El certificat de l’assegurança s’ha de lliurar en els establiments assenyalats en l’apartat a).
La garantia també podrà constituir-se mitjançant retenció en el preu, prèvia sol·licitud de l’adjudicatari proposat.
12.3 En el cas d’unió temporal d’empreses, la garantia definitiva es pot constituir per una o vàries de les empreses participants, sempre que en conjunt arribi a la quantia requerida en l’apartat I del quadre de característiques i garanteixi solidàriament a tots els integrants de la unió temporal.
12.4 La constitució de la garantia global, d’acord amb el que estableix l’article 98 TRLCSP, exonerarà de constituir la garantia definitiva.
12.5 En casos especials, l’òrgan de contractació pot exigir que, a més de la garantia definitiva, es presti una garantia complementària de fins al 5% de l’import d’adjudicació del contracte, de manera que la garantia pugui ser per un 10% del preu del contracte, sempre i quan ho indiqui a l’apartat I del quadre de característiques del contracte.
12.6 La garantia definitiva respon dels conceptes definits en l’article 100 del TRLCSP.
12.7 En cas d’amortització o substitució total o parcial dels valors que constitueixen la garantia, l’adjudicatari està obligat a reposar-los en la quantia necessària per tal que l’import de la garantia no minvi per aquest motiu, havent de quedar constància documentada de l’esmentada reposició.
12.8 Quan a conseqüència de la modificació del contracte, el seu valor total experimenti variació, la garantia constituïda s’haurà d’ajustar a la quantia necessària perquè es mantingui la deguda proporció entre la garantia i el pressupost del contracte vigent en cada moment, en el termini de quinze dies des de la data en què es notifiqui a l’empresari l’acord de modificació. A aquests efectes, no es consideraran les variacions de preu que es produeixin com a conseqüència d’una revisió de conformitat amb el que disposa el TRLCSP
12.9 Quan es facin efectives sobre la garantia les penalitats o indemnitzacions exigibles a l’adjudicatari, aquest haurà de reposar o ampliar la garantia, en la quantia que correspongui, en el termini de quinze dies des de l’execució.
12.10 En el cas que la garantia no es reposi en els supòsits esmentats en els apartats anteriors, l’Administració pot resoldre el contracte.
Tretzena. Formalització del contracte
13.1 El contracte haurà de formalitzar-se en document administratiu que s’ajustarà amb exactitud a les condicions de la licitació. Tanmateix, l’adjudicatari pot sol·licitar que el contracte s’elevi a escriptura pública essent al seu càrrec les despeses corresponents, conforme a l’article 156 del TRLCSP
Les empreses que hagin concorregut amb oferta conjunta de licitació hauran de presentar l’escriptura pública de constitució de la unió temporal en la qual consti el nomenament de representant o apoderat únic de la unió amb poders suficients per exercir els drets i complir les obligacions que es derivin del contracte fins a la seva extinció.
13.2 Si el contracte és susceptible de recurs especial en matèria de contractació conforme a l’article 40 del TRLCSP, la formalització no podrà efectuar-se abans de que transcorrin 15 dies hàbils des de què es trameti la notificació de l’adjudicació als licitadors i candidats.
L’òrgan de contractació requerirà a l’adjudicatari perquè formalitzi el contracte en un termini no superior a 5 dies a comptar des del següent a aquell en què hagués rebut el requeriment, un cop transcorregut el termini previst en el paràgraf anterior sense que s’hagués interposat recurs que comporti la suspensió de la formalització del contracte. A la resta de casos, la formalització del contracte haurà d’efectuar-se no més enllà dels 15 dies hàbils següents a aquell en què es rebi la notificació de l’adjudicació als licitadors i candidats en la forma prevista a l’article 151.4 del TRLCSP.
13.3 El contingut del contracte ha de ser l’establert en l’article 71 del RGLCAP.
13.4 Quan per causes imputables a l’adjudicatari no s’hagués formalitzat el contracte dins del termini indicat, l’Administració podrà acordar la incautació sobre la garantia definitiva de l’import de la garantia provisional que, en el seu cas hagués exigit.
13.5 En el supòsit que la manca de formalització sigui imputable a l’Administració, s’indemnitzarà al contractista pels danys i perjudicis que la demora li hagi pogut ocasionar.
13.6 La formalització del contracte és requisit imprescindible per poder iniciar l’execució, llevat que es tracti de tramitació d’emergència de conformitat amb l’article 113 del TRLCSP.
III. DISPOSICIONS RELATIVES A L’EXECUCIÓ DEL CONTRACTE Catorzena. Execució i supervisió dels serveis
El contracte s’executarà amb subjecció al que estableixin les seves clàusules i els plecs i d’acord amb les instruccions que per a la seva interpretació doni al contractista l’òrgan de contractació.
L’òrgan de contractació podrà designar una persona física o jurídica, vinculada a l’ens contractant o aliena a ell, com a responsable del contracte (apartat V del quadre de característiques del contracte). Aquesta persona física o jurídica supervisarà l’execució del contracte comprovant que la seva realització s’ajusta a allò establert en el contracte i adreçarà al contractista les ordres i instruccions oportunes.
Quinzena. Programa de treball
En aquells treballs de tracte successiu el contractista pot estar obligat a presentar un programa de treball que haurà d’aprovar l’òrgan de contractació (article 198 RGLCAP). En aquest cas, s’indicarà a l’apartat D del quadre de característiques del contracte.
Setzena. Compliment de terminis i correcta execució del contracte
16.1 El contractista resta obligat al compliment del termini total d’execució del contracte i dels terminis parcials (fixats, en el seu cas, en el programa de treball).
16.2 Si en relació a qualsevol termini total o parcial, el contractista incorregués en demora per causes a ell imputables, l’Administració podrà optar, indistintament, en la forma i condicions establertes en l’article 213 del TRLCSP per la resolució del contracte amb pèrdua de la garantia o per la imposició de les penalitats establertes a l’article 212.4 i apartats
següents del TRLCSP. L’Administració tindrà la mateixa facultat respecte de l’incompliment, per causes imputables al contractista, de l’execució parcial de les prestacions definides en el contracte.
16.3 En cas de compliment defectuós de la prestació objecte del contracte o per al supòsit d’incompliment dels compromisos o de les condicions especials d’execució en virtut de les quals el contractista es compromet a dedicar o adscriure determinats mitjans personals o materials o bé quan s’estableixin condicions de tipus mediambiental o social, de conformitat amb allò establert en l’article 118 del TRLCSP, es podrà acordar la imposició de les corresponents penalitats en els termes i condicions establerts en l’article 212 del TRLCSP.
16.4 Si l’Administració opta per la imposició de penalitats, els imports d’aquestes es faran efectius mitjançant la deducció de les quantitats que, en concepte de pagament total o parcial, s’hagin d’abonar al contractista o sobre la garantia que, si s’escau, s’hagués constituït, quan no es puguin deduir de les esmentades certificacions.
L’import de la penalitat no exclou la indemnització de danys i perjudicis a què pugui tenir dret l’Administració originats per la demora del contractista.
16.5 Si el retard fos produït per motius no imputables al contractista s’estarà al que disposa l’article 213.2 del TRLCSP.
16.6 En tot cas, la constitució en demora del contractista no requerirà interpel·lació o intimació prèvia per part de l’Administració.
Dissetena. Control en l’execució del contracte
L’Administració efectuarà la inspecció, comprovació i vigilància per a la correcta realització del contracte i podrà dictar les instruccions oportunes per al correcte compliment d’aquest, sens perjudici de l’existència d’un responsable de contracte i les facultats que tingui atribuïdes (article 52 del TRLCSP).
Divuitena. Resolució d’incidències
Les incidències que puguin sorgir entre l’Administració i el contractista en l’execució del contracte, per diferències en la interpretació del que s’ha convingut o bé per la necessitat de modificar les condicions contractuals, es tramitaran mitjançant expedient contradictori que inclourà necessàriament les actuacions descrites en l’article 97 del RGLCAP.
Llevat que motius d’interès públic ho justifiquin o la naturalesa de les incidències ho requereixi, la seva tramitació no determinarà la paralització del contracte.
IV. DISPOSICIONS RELATIVES ALS DRETS I OBLIGACIONS DE LES PARTS. Dinovena. Abonaments al contractista
19.1 L’import dels serveis executats s’acreditarà de conformitat amb el plec de prescripcions tècniques, per mitjà dels documents que acreditin la realització total o parcial del contracte expedits per l’òrgan competent.
19.2 El pagament al contractista s’efectuarà contra presentació de factura, expedida d’acord amb la normativa vigent, en els terminis i les condicions establertes a l’article 216 del
TRLCSP, i en especial, en aquest contracte, en la forma que s’estableix en l’apartat O Forma de pagament, del quadre de característiques.
19.3 El contractista podrà transmetre els drets de cobrament en els termes i condicions establerts en l’article 218 del TRLCSP.
Vintena. Responsabilitat
El contractista és responsable de la qualitat tècnica dels treballs que dugui a terme i de les prestacions i serveis realitzats, com també de les conseqüències que es dedueixin per a l’Administració o per a tercers de les omissions, errors, mètodes inadequats o conclusions incorrectes en l’execució del contracte. En els contractes d’elaboració de projecte d’obres, cal tenir en compte els articles 310 a 312 del TRLCSP (subsanació d’errors i responsabilitats).
El contractista executa el contracte al seu risc i ventura i està obligat a indemnitzar els danys i perjudicis que es causin a tercers com a conseqüència de les operacions que requereixi l’execució del contracte, excepte en el cas que els danys siguin ocasionats com a conseqüència immediata i directa d’una ordre de l’Administració.
Vint-i- unena. Altres obligacions del contractista.
Són també obligacions del contractista les següents:
a) El contractista està obligat al compliment de les disposicions vigents en matèria laboral, de Seguretat Social i de seguretat i salut en el treball.
b) El contractista s’obliga a aplicar en executar les prestacions pròpies del servei les mesures destinades a promoure la igualtat entre homes i dones.
c) L’empresa contractista ha d’emprar el català en les seves relacions amb l’Administració de la Generalitat derivades de l’execució de l’objecte d’aquest contracte. Així mateix, l’empresa contractista i, si escau, les empreses subcontractistes han d’emprar, almenys, el català en els rètols, les publicacions, els avisos i en la resta de comunicacions de caràcter general que es derivin de l’execució de les prestacions objecte del contracte (es tindran en compte les modulacions en l’aplicació de les clàusules lingüístiques, d’acord amb el principi de proporcionalitat, previstes a la Recomanació 2/2005, de 5 de maig, de la Junta Consultiva de Contractació Administrativa, sobre inclusió de clàusules lingüístiques en els contractes públics per fomentar l’ús del català).
Així mateix, l’empresa contractista assumeix l’obligació de destinar a l’execució del contracte els mitjans i el personal que resultin adients per assegurar que es podrà donar atenció personal, almenys, en català. A aquest efecte, el personal que, si escau, pugui relacionar-se amb el públic, ha de tenir un coneixement de la llengua suficient per desenvolupar les tasques d’atenció, informació i comunicació de manera fluida i adequada en llengua catalana (per als contractes l’objecte dels quals fa referència a prestacions genèriques del contracte de serveis).
L’empresa contractista ha de lliurar els treballs objecte d’aquest contracte, almenys, en català. Així mateix, l’empresa contractista assumeix l’obligació de destinar a l’execució del contracte els mitjans i el personal que resultin adients per assegurar que es podrà donar atenció personal almenys en català (per als contractes l’objecte dels quals fa referència a prestacions relatives a estudis, projectes, etc).
En tot cas, l’empresa contractista i, si escau, les empreses subcontractistes, queden subjectes en l’execució del contracte a les obligacions derivades de la Llei 1/1998, de 7 de gener, de política lingüística i de les disposicions que la desenvolupen. En l’àmbit territorial de la Vall d’Aran, les empreses contractistes i, si escau, les empreses subcontractistes, han d’emprar l’aranès d’acord amb la Llei 16/1990, de 13 de juliol, sobre el règim especial de la Vall d’Aran i amb la normativa pròpia del Conselh Generau d’Aran que la desenvolupi.
d) El contractista s’ha de fer càrrec de les despeses derivades de l’anunci de licitació (l’import màxim es determina a l’apartat P del quadre de característiques del contracte), de la formalització del contracte i de qualsevol altre que resulti d’aplicació segons les disposicions vigents, en la forma i condicions que aquestes assenyalin.
e) El contractista s’obliga al compliment de tot allò que estableix la Llei orgànica 15/1999, de
13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal i a la normativa de desenvolupament, amb relació a les dades personals a les quals tingui accés durant la vigència d’aquest contracte.
La documentació i informació que es desprengui o a la qual es tingui accés amb ocasió de l’execució de les prestacions derivades d’aquest contracte i que correspon a l’Administració contractant responsable del fitxer de dades personals, té caràcter confidencial i no podrà ésser objecte de reproducció total o parcial per cap mitjà o suport. Per tant, no se’n podrà fer ni tractament ni edició informàtica, ni transmissió a tercers fora de l’estricte àmbit de l’execució directa del contracte.
L’entitat adjudicatària del contracte i els seus treballadors s’obliguen a guardar estricte secret de tota aquella informació a la qual tinguin accés i del compliment de totes aquelles mesures tècniques i organitzatives que s’estableixin per a garantir la confidencialitat i integritat de la informació. Aquestes obligacions subsistiran fins i tot després de finalitzar i extingir-se aquest contracte.
L’entitat adjudicatària del contracte, encarregada del tractament de les dades personals que són de titularitat de l’Administració contractant responsable del fitxer, es compromet a utilitzar-les amb l’única i exclusiva finalitat de prestar els serveis encarregats.
L’entitat adjudicatària del contracte es compromet, d’acord amb el que disposa l’art.12.2 LOPD, a tractar les dades conforme a les instruccions de l’Administració contractant responsable del fitxer, per a l’estricte prestació dels treballs contractats; a no aplicar o utilitzar les dades personals que provinguin dels fitxers titularitat de l’Administració contractant responsable del fitxer amb una finalitat diferent a la d’aquest contracte i a no comunicar-les ni cedir-les, ni tan sols per a la seva conservació, a altres persones.
Les dades personals que es contenen en els fitxers titularitat de l’Administració contractant responsable del fitxer quedaran durant tot el temps de prestació dels treballs emparades sota aquest contracte en poder de l’entitat adjudicatària del contracte.
L’entitat adjudicatària del contracte es compromet, d’acord amb el que disposa l’art.12.3 LOPD, a esborrar o retornar els suports en els quals constin les dades personals obtingudes com a conseqüència de la prestació dels treballs sense conservar-ne cap còpia i sense que cap persona externa tingui accés a les dades si no és perquè disposa d’autorització expressa de l’Administració contractant responsable del fitxer.
D’acord amb el que estableix l’art.9 LOPD, l’entitat adjudicatària del contracte es compromet a adoptar les mesures necessàries d’índole tècnica i organitzativa que garanteixin la seguretat de les dades personals que provenen dels fitxers de titularitat de l’Administració contractant responsable del fitxer i evitin la seva alteració, pèrdua, tractament o accés no autoritzat, atès l’estat de la tecnologia, la naturalesa de les dades emmagatzemades i els riscs a què estan exposades, ja provinguin de l’acció humana o del medi físic o natural. Així, respecte dels fitxers que, si s’escau, s’estableixi a l’apartat U del quadre de característiques del contracte, s’aplicaran les mesures de seguretat de nivell que, si s’escau, s’especifiqui en el mateix apartat.
f) De conformitat amb l’article 3.5 de la Llei 19/2014, els contractes del sector públic han d’incloure les obligacions dels adjudicataris de facilitar informació establertes per aquesta Llei, sens perjudici del compliment de les obligacions de transparència.
f.1.- Els licitadors i els contractistes han d’adoptar una conducta èticament exemplar, abstenir-se de realitzar, fomentar, proposar o promoure qualsevol mena de pràctica corrupta i posar en coneixement dels òrgans competents qualsevol manifestació d’aquestes pràctiques que, al seu parer, sigui present o pugui afectar el procediment o la relació contractual. Particularment s’abstindran de realitzar qualsevol acció que pugui vulnerar els principis d’igualtat d’oportunitats i de lliure concurrència.
f.2.- Amb caràcter general, els licitadors i els contractistes, en l’exercici de la seva activitat, assumeixen les obligacions següents:
a) Observar els principis, les normes i els cànons ètics propis de les activitats, els oficis i/o les professions corresponents a les prestacions objectes dels contractes.
b) No realitzar accions que posin en risc l’interès públic en l’àmbit del contracte o de les prestacions a licitar.
c) Denunciar les situacions irregulars que es puguin presentar en els processos de contractació pública o durant l’execució dels contractes.
f.3.- En particular, els licitadors i els contractistes assumeixen les obligacions següents:
a) Comunicar immediatament a l’òrgan de contractació les possibles situacions de conflicte d’interessos. Constitueixen en tot cas situacions de conflicte d’interessos les contingudes a l’article 24 de la Directiva 2014/24/UE.
b) No sol·licitar, directament o indirectament, que un càrrec o empleat públic influeixi en l’adjudicació del contracte.
c) No oferir ni facilitar a càrrecs o empleats públics avantatges per a ells mateixos o per a terceres persones amb la voluntat d’incidir en un procediment contractual.
d) Respectar els principis de lliure mercat i de concurrència competitiva i abstenir-se de realitzar conductes que tinguin per objecte o puguin produir l’efecte d’impedir, restringir o falsejar la competència, com per exemple els comportaments col·lusoris o de competència fraudulenta (ofertes de resguard, eliminació d’ofertes, assignació de mercats, rotació d’ofertes, etc.).
e) No utilitzar informació confidencial, coneguda mitjançant el contracte i/o durant la licitació, per obtenir, directament o indirectament, un avantatge o benefici.
f) Col·laborar amb l’òrgan de contractació en les actuacions que aquest realitzi per al seguiment i/o l’avaluació del compliment del contracte, particularment facilitant la informació que li sigui sol·licitada per a aquestes finalitats.
g) Complir les obligacions de facilitar informació que la legislació de transparència i els contractes del sector públic imposen als adjudicataris en relació amb l’Administració o administracions de referència, sens perjudici del compliment de les obligacions de transparència que els pertoquin de forma directa per previsió legal.
h) Denunciar els actes dels quals tingui coneixement i que puguin comportar una infracció de les obligacions contingudes en aquesta clàusula.
f.4.- L’incompliment de les obligacions contingudes a l’apartat anterior per part dels licitadors o contractistes s´ha de preveure com a causa, d’acord amb la legislació de contractació pública, de resolució del contracte, sens perjudici d’aquelles altres possibles conseqüències previstes a la legislació vigent.
g) En cas que l’objecte del contracte requereixi condicions especials d’execució es concretarà en l’apartat J del quadre de característiques.
Vint-i-dosena. Prerrogatives de l’Administració
Dins dels límits i amb subjecció als requisits i efectes assenyalats en el TRLCSP, l’òrgan de contractació ostenta la prerrogativa d’interpretar els contractes, resoldre els dubtes que ofereixi el seu compliment, modificar-los per raons d’interès públic, acordar la resolució i els seus efectes.
Les resolucions de l’òrgan de contractació tenen caràcter immediatament executiu i exhaureixen la via administrativa.
Vint-i-tresena. Modificació del contracte
L’òrgan de contractació només pot introduir modificacions en el contracte quan així s’hagi previst en l’apartat N del quadre de característiques d’aquest plec o bé en l’anunci de licitació.(article 106 del TRLCSP)
Les modificacions no previstes en el plec o en l’anunci de licitació, només es podran dur a terme en els casos i amb els límits establerts a l’article 107 del TRLCSP.
Les modificacions del contracte que, per raons d’interès públic, acordi l’òrgan de contractació en els supòsits esmentats en els dos paràgrafs anteriors i complint els requisits establerts en els articles 106, 107 i 108 del TRLCSP, seran obligatòries per als contractistes
Vint-i-quatrena. Suspensió del contracte
En el cas que l’Administració acordi la suspensió del contracte s’ha d’aixecar l’acta de suspensió corresponent, de conformitat amb el que disposa l’article 220.1 del TRLCSP.
L’acta de suspensió, d’acord amb l’article 103 del RGLCAP l’haurà de signar un representant de l’òrgan de contractació i el contractista i s’ha d’estendre en el termini màxim de dos dies hàbils, a comptar de l’endemà del dia en què s’acordi la suspensió.
L’Administració ha d’abonar al contractista els danys i perjudicis que efectivament se li causin.
V. DISPOSICIONS RELATIVES A LA CESSIÓ, SUBCONTRACTACIÓ I REVISIÓ DE PREUS.
Vint-i-cinquena. Cessió dels contractes
Els drets i obligacions relatius a aquest contracte poden ser cedits per l’adjudicatari a un tercer, prèvia autorització de l’Administració, i quan es compleixin els requisits establerts en l’article 226 del TRLCSP (sempre que les qualitats tècniques o personals del cedent no hagin estat raó determinant de l’adjudicació del contracte.)
Vint-i-sisena. Subcontractació
26.1 El contractista pot concertar amb tercers la realització parcial de la prestació objecte d’aquest contracte, d’acord amb el que es preveu en l’apartat K del quadre de característiques i pel/s percentatge/s que expressament es determina/en en aquest mateix apartat.
26.2 La celebració de subcontractes està sotmesa al compliment dels requisits que s’estableixen en l’article 227.2 del TRLCSP.
26.3 La infracció de les condicions establertes en l’article 227 anteriorment esmentat per procedir a la subcontractació, així com la falta d’acreditació de l’aptitud del subcontractista o de les circumstàncies determinants de la situació d’emergència o de les que fan urgent la subcontractació, poden donar lloc, a la imposició al contractista d’un penalitat de fins un 50% de l’import del subcontracte.
26.4 Els subcontractistes quedaran obligats només davant el contractista principal qui assumirà, per tant, la total responsabilitat de l’execució del contracte front a l’Administració. El coneixement que l’Administració tingui dels contractes celebrats o l’autorització que atorgui no alteren la responsabilitat exclusiva del contractista principal.
26.5 En cap cas poden concertar-se pel contractista l’execució parcial del contracte amb persones inhabilitades per contractar d’acord amb l’ordenament jurídic o compreses en algun dels supòsits de l’article 60 del TRLCSP.
26.6 El contractista ha d’informar als representants dels treballadors de la subcontractació, d’acord amb la legislació laboral.
26.7 El pagament a subcontractistes i subministradors es regeix pel que disposa l’article 228 del TRLCSP.
26.8 Quan així es determini en l’apartat K del quadre de característiques, és obligatòria la subcontractació amb tercers no vinculats, de determinades parts del contracte que, en el seu conjunt, no excedeixin del 50% de l’import del pressupost del contracte i sempre i quan concorrin les circumstàncies detallades en l’article 227.7 del TRLCSP. Aquesta obligació es considera una condició especial d’execució del contracte als efectes previstos en els articles
212.1 i 223-f) del TRLCSP.
Vint-i-setena. Revisió de preus
La revisió de preus només serà procedent quan el contracte s’hagi executat en un 20% del seu import i hagi transcorregut un any des de la seva adjudicació. La resta de condicions de la revisió de preus es regeix pels articles 89, 93 i 94 del TRLCSP, d’acord amb el nou redactat establert per la Llei 2/2015, de 30 de març.
En tot cas, la procedència o no de la revisió de preus i la fórmula de revisió es detalla a l’apartat L del quadre de característiques.
VI. DISPOSICIONS RELATIVES A L’EXTINCIÓ DEL CONTRACTE Vint-i-vuitena. Recepció i liquidació
La recepció i liquidació del contracte es realitza conforme el que disposen els articles 222 i 307 del TRLCSP i l’article 204 del RGLCAP.
Vint-i-novena. Termini de garantia i devolució o cancel·lació de la garantía definitiva
El termini de garantia és l’assenyalat a l’apartat M del quadre de característiques i començarà a computar-se a partir de la recepció dels serveis.
L’Administració ha de determinar si la prestació realitzada pel contractista s’ajusta a les prescripcions establertes per a la seva execució i compliment, i, si s’escau, ha de requerir la realització de les prestacions contractades i l’esmena dels defectes observats en ocasió de la seva recepció.
Si els treballs efectuats no s’adeqüen a la prestació contractada, com a conseqüència de vicis o defectes imputables al contractista, pot rebutjar-la de manera que queda exempt de l’obligació de pagament o té dret, si s’escau, a la recuperació del preu satisfet.
Si durant el termini de garantia s’acredita l’existència de vicis o defectes en els treballs efectuats, l’òrgan de contractació té dret a reclamar al contractista que els esmeni.
Un cop s’han acomplert pel contractista les obligacions derivades del contracte, si no hi ha responsabilitats que hagin d’exercitar-se sobre la garantia definitiva i transcorregut el termini de garantia, es procedirà a dictar l’acord de devolució o cancel·lació de la garantia definitiva,
Trentena. Resolució dels contractes: causes i efectes
Les causes i els efectes de resolució del contracte són les assenyalades als articles 223 a 225 i 308-309 del TRLCSP. En particular, es consideren obligacions contractuals essencials i, per tant, el seu incompliment és causa de resolució del contracte les especificades en l’annex 8.
També és causa de resolució del contracte, l’incompliment de l’obligació del contractista de guardar secret respecte les dades o antecedents que no essent públics o notoris estiguin relacionats amb l’objecte del contracte.
Així mateix, és causa específica de resolució del contracte, l’incompliment de les obligacions previstes en relació amb l’ús del català i, en general, l’incompliment de qualsevol de les obligacions relatives a l’ús del català que es deriven de les previsions de la Llei 1/1998, de 7 de gener, de política lingüística i de les disposicions que la desenvolupen. A aquest efecte, es tindrà en compte la certificació emesa per la persona designada per l’administració per dur-ne a terme el seguiment durant l’execució del contracte. No obstant això, amb caràcter
previ a l’adopció de les mesures de resolució contractual, l’òrgan de contractació podrà requerir l’empresa contractista perquè compleixi les obligacions lingüístiques d’ús del català amb aplicació del sistema de penalitats previst a l’article 212 del TRLCSP.
En tots els casos es seguirà el procediment establert a l’article 109 del RGLCAP.
Trenta-unena. Règim jurídic del contracte
Aquest contracte té caràcter administratiu, i es regeix per aquest plec de clàusules administratives i pel plec de prescripcions tècniques que s’adjunta, les clàusules dels quals es consideren part integrants del contracte.
Així mateix, les parts queden sotmeses expressament a la normativa següent:
a) El Text Refós de la Llei de Contractes del Sector Públic, aprovat pel Reial Decret legislatiu 3/2011, de 14 de novembre.
b) El Reial decret 1098/2001, de 12 d’octubre, pel qual s’aprova el Reglament general de la Llei de contractes del sector públic.
c) La Llei 29/2010, de 3 d’agost, d’ús dels mitjans electrònics al sector públic de Catalunya.
d) El Reial Decret 817/2009, de 8 de maig, pel qual desenvolupa parcialment la LCSP.
e) La Llei 26/2010, de 3 d’agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya.
f) El Decret 96/2004, de 20 de gener, pel qual es regula la utilització dels mitjans electrònics, informàtics i telemàtics en la contractació de l’Administració de la Generalitat; al Decret 56/2009, de 7 d’abril, per a l’impuls dels mitjans electrònics a l’Administració de la Generalitat de Catalunya i al Decret 107/2005, de 31 de maig, de creació del Registre Electrònic d’Empreses Licitadores de la Generalitat de Catalunya.
g) La Llei 14/2013, de 27 de setembre de suport als emprenedors i la seva internacionalització.
h) La Llei 2/2015, de 30 de març de desindexació de l’economia espanyola.
i) La Llei 25/2013, de 27 de desembre, d’impuls de la factura electrònica i creació del registre comptable de factures en el sector públic.
j) Llei 19/2014, de 2014, de 29 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern.
k) El Reial Decret 773/2015, de 28 d’agost, pel qual es modifiquen determinats preceptes del Reglament general de la Llei de Contractes de les Administracions Públiques.
l) L’Ordre ECO/306/2015, de 23 de setembre, per la qual es regula el procediment de tramitació i anotació de les factures en el Registre comptable de factures en l'àmbit de l'Administració de la Generalitat de Catalunya i el sector públic que en depèn.
m) Supletòriament s’apliquen les restants normes de dret administratiu i, en el cas que no se’n tingui, les normes de dret privat.
El desconeixement de les clàusules del contracte en qualsevol dels seus termes, dels altres documents contractuals que en formen part, i també de les instruccions o altres normes que resultin d’aplicació en l’execució de la cosa pactada, no eximeix l'adjudicatari de l'obligació de complir-les.
Un cop formalitzat el contracte, es comunicaran al Registre de contractes de la Generalitat de Catalunya les dades bàsiques del contracte adjudicat, sens perjudici de l’obligació de comunicar posteriorment les dades relatives a l’execució contractual.
Trenta-dosena. Règim de recursos
Les qüestions que sorgeixen sobre la interpretació, els dubtes que ofereixi el compliment, la modificació i la resolució d'aquest contracte es resolen per l'òrgan de contractació, els acords del qual posen fi a la via administrativa.
Contra aquests acords, i també contra els d’adjudicació, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el mateix òrgan que ha dictat l’acte o bé un recurs contenciós administratiu, de conformitat amb el que disposa la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques i l’article 75 de la Llei 26/2010, de 3 d’agost, de règim juridic i de procediment de les administracions pùbliques de Catalunya, així com, la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa modificada per la Llei 34/2010 de 5 d’agost.
D’acord amb l’article 40 del TRLCSP, en els contractes subjectes a regulació harmonitzada, inclosos els contractes subvencionats, podran ésser objecte de recurs especial en matèria de contractació:
a) Els anuncis de licitació, els plecs i els documents contractuals que estableixin les condicions que hagin de regir la contractació.
b) Els actes tràmit adoptats en el procediment d’adjudicació, sempre que aquests decideixin ó així com els actes de tràmit adoptats en el procediment antecedent, sempre que aquests últims decideixin directament o indirectament l’adjudicació, determinin la impossibilitat de continuar el procediment o produeixin indefensió o perjudici irreparable a drets o interessos legítims. Es consideraran actes de tràmit que determinen la impossibilitat de continuar el procediment els actes de la Mesa de Contractació pels que s’acordi l’exclusió de licitadors.
c) Els acords d’adjudicació adoptats pels poders adjudicadors.
Així mateix, en els procediments per a l’adjudicació de contractes subjectes a regulació harmonitzada, inclosos els contractes subvencionats, les persones físiques o jurídiques els drets o interessos legítims de les quals s’hagin vist perjudicats o puguin resultar afectats per les decisions objecte de recurs, podran sol·licitar l’adopció de mesures provisionals, d’acord amb el que es preveu en l’article 43 del TRLCSP.
L’inici del procediment i el termini d’interposició del recurs especial en matèria de contractació és el que s’estableix en l’article 44 del TRLCSP. Contra la resolució de l’esmentat recurs només procedirà la interposició del recurs contenciós administratiu.
Trenta-tresena. Jurisdicció competent
L’ordre jurisdiccional contenciós administratiu és el competent per a la resolució de les qüestions litigioses relatives a la preparació, l’adjudicació, els efectes, el compliment i l’extinció d’aquest contracte.
ANNEX 1. DOCUMENT EUROPEU ÚNIC DE CONTRACTACIÓ (DEUC)
D’acord amb l’article 4 del Decret Llei 3/2016, de 31 de maig de mesures urgents en matèria de contractació pública, es pot acreditar en la fase inicial de la licitació el compliment dels requisits de solvència i capacitat mitjançant el Document Europeu Únic de Contractació (DEUC).
Es pot complimentar una d’aquestes dues versions del document.
1. Versió catalana, amb traducció de la Junta Consultiva de Contractació Administrativa.
xxxx://xxx00.xxxxxx.xxx/xxxxxx_xxxx/xx/xxxx/XXXX-xxx.xxx
2. En castellà, enllaç directe a la Comissió Europea xxxxx://xx.xxxxxx.xx/xxxxxx/xxxxx-xxxxxxxxx/xxxx/xxxxxx?xxxxxxx
Nota: Si assenyala una adreça de correu electrònic al punt A de la Part II del DEUC, s’entendrà que accepta que les comunicacions i notificacions en el procés de licitació i, si s’escau, en els posteriors tràmits d’adjudicació i formalització del contracte, es realitzin de forma electrònica mitjançant la Plataforma de Serveis de Contractació Pública de la Generalitat (xxxxx://xxxxxxxxxxxxxxxxxxx.xxxxxx.xxx)
ANNEX 2
MITJANS D’ACREDITACIÓ DE SOLVÈNCIA ECONÒMICA I FINANCERA I TÈCNICA O PROFESSIONAL
A. Les empreses proposades adjudicatàries per tal d’acreditar la solvència econòmica i financera hauran de presentar la següent documentació:
1. En aplicació de l’article 75.1.a) del TRLCSP, justificant de l’existència d’una assegurança d’indemnització per riscos professionals, per un import mínim igual a l’import de objecte de licitació del/s lot/s adjudicat/s.
2. En aplicació de l’article 75.1.c) del TRLCSP una declaració sobre el volum global de negocis en l’àmbit d’activitats corresponent a l’objecte del contracte, referit als tres darrers exercicis. Es considera que cal declarar un mínim de xifra global de negocis per a cadascun dels darrers tres anys d’almenys el mateix import que el valor estimat del contracte del/s lot/s adjudicat/s.
B. Les empreses proposades adjudicatàries, per tal d’acreditar la solvència tècnica o professional hauran de presentar la següent documentació:
En aplicació de l’article 78.1.a) del TRLCSP una relació dels principals serveis o treballs realitzats en els últims cinc anys que inclogui import, dates i destinatari, públic o privat, dels mateixos. S’hauran d’acreditar, com a mínim, tres serveis similars als de l’objecte de la licitació.
C. En aplicació de l’article 65 del TRLCSP, les empreses proposades adjudicatàries podran optar per acreditar la seva solvència econòmica i financera i tècnica o professional, mitjançant els criteris de solvència establerts als punts A i B o bé mitjançant la següent classificació: Grup U, subgrup 1, categoria:
1 (anteriorment A): quant la quantia del contracte sigui inferior a 150.000 €.
2 (anteriorment B): quant la quantia del contracte sigui igual o superior a 150.000 € i inferior a 300.000 € .
3 (anteriorment C): quant la quantia del contracte sigui igual o superior a 300.000 € i inferior a 600.000 € .
4 (anteriorment D): quant la quantia del contracte sigui igual o superior a 600.000 € i inferior a 1.200.000 € .
Tota aquesta documentació de l’annex 2 es pot substituir per la que s’especifica en l’apartat W del quadre de característiques del contracte.
ANNEX 3. CONTINGUT DEL SOBRE B
Els licitadors han de presentar en el sobre “B”, la documentació relativa als criteris la ponderació del quals depengui d’un judici de valor.
1. Pla Executiu de treball dels centres de treball que es determinen a continuació per a cada lot al qual es presentin.
Es presentarà un pla individual per a cada centre, en paper amb una extensió màxima de 5 fulls per pla i en format digital (pdf). El format digital DVD o, preferentment, pendrive. (Important no incloure en aquest suport digital cap documentació d’altres sobres)
El contingut del pla ha d’incloure una concreció per a cada un dels centres de les prestacions que s’indiquen seguidament i que són objecte de valoració; en el benentès que al fer la oferta de personal, recursos materials, sistema de gestió de residus i millores s’obliga l’empresa a que siguin aplicables i estiguin dimensionats per a tots els edificis del lot on liciti en cas de resultar adjudicatària:
- Personal.-
o Personal dedicat a l’execució del contracte per cada centre de treball amb tasques ordinàries: horari de prestació i dies de treball. Descripció de les tasques periòdiques. Planificació trimestral de les tasques amb periodicitat superior a la diària. Descripció dels temps aproximats dedicats a cada tasca i organització del servei.
o Personal dedicat a l’execució del contracte per cada lot amb tasques d’especialista: planificació de les tasques d’especialista amb planificació anual. Dedicació del personal especialista: dedicació específica de funcions i tasques per centre i pels diferents centres de l’àmbit territorial. Descripció dels temps aproximats dedicats a cada tasca i organització del servei.
o Metodologia de funcionament de l’estructura dedicada a l’execució del present contracte, amb indicació de les funcions i nivells de responsabilitat i els mitjans tècnics adscrits a les persones que són assignades a cada lot i la seva disponibilitat amb el responsable del contracte, amb especial atenció a la disposició per atendre urgències o incidències extraordinàries en hores laborables o dies festius
- Mitjans materials
o Descripció dels mitjans materials ordinaris de treball que utilitzarà el personal de l’adjudicatari per a l’execució del contracte.
o Descripció de la maquinària i material específic posat a disposició de l’execució de les tasques pròpies dels especialistes, amb especial èmfasi en la sostenibilitat i contaminació acústica, a l’augment de productivitat i a la qualitat del servei. Atesa la diferent tipologia d’edificació dels centres de treball, cal proposar sistemes personalitzats de neteja de zones elevades, façanes i vidres.
- Gestió de residus
o Protocol i sistema de recollida òptima de la gestió de residus.
o Mitjans a disposició de cada centre que faciliti el fraccionament, la recollida centralitzada i el control i coneixement del volum de residus generats a cada centre i per a cada fracció.
o Subcontractació d’aquest servei de recollida i gestió a un CET o Centre d’Integració Social
o Control, seguiment i informació a la unitat orgànica del volum de residus fraccionat que genera cada centre de treball.
- Millores
o Prestacions del control i execució del servei de neteja a través d’aplicatiu informàtic amb accés pels responsables del contracte: horaris, substitucions, incidències de presència, planificació de tasques ordinàries i d’especialistes, supervisió del servei, interacció usuari i adjudicatari a través de sistema d’incidències i control de qualitat i satisfacció.
o Oferiment de prestacions de neteges específiques: Àrees de Custòdia de Detinguts, pàrquings, caneres, processos de mecanització d’escombrat i fregat; eliminació d’olors, cuines i menjadors. Proposta de protocol d’actuació, capacitació i formació d’aquest personal, dedicació.
o Mesures de sistematització del treball tendents a reduir els consums d’aigua en la neteja ordinària.
Centres objecte de confecció del pla executiu de treball:
- LOT 1: Comissaries de Lleida i Tàrrega i dels parcs de Bombers de Lleida i Balaguer.
- LOT 2: Comissaries de La Seu d’Urgell i Vielha i dels parcs de Bombers de La Seu d’Urgell i Tremp.
- LOT 3: Comissaries de Manresa i Berga i dels parcs de Bombers de Manresa i Guardiola de Berguedà.
- LOT 4: Comissaries de Badalona, Terrassa i Mataró i dels parcs de Bombers de Granollers i Mataró.
- LOT 5: Comissaries de Sant Feliu de Llobregat, Gavà i Sant Vicenç dels Horts i dels parcs de Bombers de Vilafranca del Penedès i Igualada.
- LOT 6: Comissaries de Tarragona (Campclar) i Salou-Vilaseca i dels parcs de Bombers de Valls i El Vendrell.
- LOT 7: Comissaries de Tortosa i Móra d’Ebre i dels parcs de Bombers de Móra d’Ebre i Tortosa.
- LOT 8: Comissaries de Girona (Vista Alegre) i la Selva Interior (Santa Coloma de Farners) i dels parcs de Bombers de Girona i Llançà.
- LOT 9: Complex Central de Sabadell.
- LOT 10: Edifici de Les Corts i Complex Policial Plaça Espanya
- LOT 11: Comissaria de Ciutat Vella.
- LOT 12: Comissaria de Rubí.
- LOT 13: Parc de Bombers de Rubí.
2. Per la resta de centres inclosos en cada lot, les empreses licitadores hauran de fixar els mitjans humans ordinaris, extraordinaris i d’especialistes que s’assignaran a l’execució del contracte, amb l’horari i jornada de prestació del servei que proposin.
3. Metodologia, termini de presentació màxim i mitjans personals dedicats a l’elaboració dels plans executius de neteja i mitjans assignats a cada centre de treball de cada lot (excloent els presentats com a oferta).
4. Acreditació de subministrament de detergents concentrats, sabons de les mans, que compleixen els requisits d’una etiqueta ecològica tipus I, com l’EU Ecolabel o equivalent.
Els licitadors han d’indicar quina part de la documentació aportada té la consideració de confidencial.
EN AQUEST SOBRE NO S’HA D’INCLOURE L’OFERTA ECONÒMICA NI CAP REFERÈNCIA DE PREU QUE HA D’ANAR DINS DEL SOBRE C.
ANNEX 4. CONTINGUT DEL SOBRE C (model de proposició econòmica)
ANNEX 5
COMPOSICIÓ DE LA MESA DE CONTRACTACIÓ
D’acord amb l’ordre IRP/294/2008, de 10 de juny, la Mesa de contractació està integrada pels membres següents:
Presidenta: La directora de Serveis.
Vicepresident : El subdirector general de Gestió Econòmica i Contractació, que actuarà com a president en cas d’absència del president.
Vocals:
- El cap del Servei de Contractació i Patrimoni.
- Un representant de l’Assessoria Jurídica del Departament.
- Un representant de la Intervenció Delegada del Departament.
- Un representant de la unitat administrativa que proposa el contracte. Secretari: La cap de la Secció de Contractació.
ANNEX 6. CRITERIS DE VALORACIÓ
El servei objecte d’aquesta licitació s’adjudicarà a l’empresa que, en el seu conjunt, faci la proposició econòmicament més avantatjosa, segons els criteris que s’assenyalen a continuació:
Puntuació màxima: 100 punts. En els lots 1 a 8 i per a cada criteri i fase de valoració, es pondera la puntuació per unitats orgàniques de la forma següent:
- LOT 1: | DGP: 69,90 % | DGPEIS: 30,10 % |
- LOT 2: | DGP: 74,03 % | DGPEIS: 25,97 % |
- LOT 3: | DGP: 60,08 % | DGPEIS: 39,92 % |
- LOT 4: | DGP: 61,86 % | DGPEIS: 38,14 % |
- LOT 5: | DGP: 77,06 % | DGPEIS: 22,94 % |
- LOT 6: | DGP: 70,17 % | DGPEIS: 29,83 % |
- LOT 7: | DGP: 72,55 % | DGPEIS: 27,45 % |
- LOT 8: | DGP: 59,56 % | DGPEIS: 40,44 % |
CRITERIS QUE OBEEIXEN A UN JUDICI DE VALOR (SOBRE B).
Fins a 30 punts
1) Descripció detallada de prestació del servei.
1.1 D’acord amb els plans executius presentats i l’epígraf 2 de l’annex 3.- Personal dedicat a l’execució del contracte per cada centre de treball amb tasques ordinàries: horari de prestació i dies de treball. Descripció de les tasques periòdiques. Planificació trimestral de les tasques amb periodicitat superior a la diària. Descripció dels temps aproximats dedicats a cada tasca i organització del servei. (fins a 3 punts)
1.2 Metodologia, termini de presentació màxim i mitjans personals dedicats a l’elaboració dels plans de prestació del servei i mitjans assignats a cada centre de treball de cada lot (excloent el presentat com a oferta) (fins a 2 punts).
1.3 D’acord amb els plans executius presentats i l’epígraf 2 de l’annex 3.- Personal dedicat a l’execució del contracte per cada lot amb tasques d’especialista: planificació de les tasques d’especialista amb planificació anual. Dedicació del personal especialista: dedicació específica de funcions i tasques per centre i pels diferents centres de l’àmbit territorial. Descripció dels temps aproximats dedicats a cada tasca i organització del servei. (fins a 3 punts)
1.4 D’acord amb els plans executius presentats.- Metodologia de funcionament de l’estructura dedicada a l’execució del present contracte, amb indicació de les funcions i nivells de responsabilitat i els mitjans tècnics adscrits a les persones que són assignades a cada lot i la seva disponibilitat amb el responsable del contracte, amb especial atenció a la disposició per atendre urgències o incidències extraordinàries en hores laborables o dies festius (fins a 2 punts)
2) Descripció de les tasques i materials emprats.
2.1) D’acord amb els plans executius presentats.- Descripció dels mitjans materials ordinaris de treball que utilitzarà el personal de l’adjudicatari per a l’execució del contracte. (fins a 2 punts)
2.2) D’acord amb els plans executius presentats.- Descripció de la maquinària i material específic posat a disposició de l’execució de les tasques pròpies dels especialistes, amb especial èmfasi en la sostenibilitat i contaminació acústica, a l’augment de productivitat i a la qualitat del servei. Atesa la diferent tipologia d’edificació dels centres de treball, cal proposar sistemes personalitzats de neteja de zones elevades, façanes i vidres (fins a 2 punts)
2.3) Acreditació de subministrament de detergents concentrats, sabons de les mans, que compleixen els requisits d’una etiqueta ecològica tipus I, com l’EU Ecolabel o equivalent. (fins a 1 punt)
3) Gestió de Residus. (D’acord amb els plans executius presentats)
3.1) Protocol i sistema de recollida òptima de la gestió de residus. (fins a 1 punt)
3.2) Mitjans a disposició de cada centre que faciliti el fraccionament, la recollida centralitzada i el control i coneixement del volum de residus generats a cada centre i per a cada fracció. (fins a 3 punts)
3.3) Subcontractació d’aquest servei de recollida i gestió a un CET o Centre d’Integració Social (fins a 5 punts)
3.4) Control, seguiment i informació a la unitat orgànica del volum de residus fraccionat que genera cada centre de treball. (fins a 1 punt).
4) Millores proposades en l’execució del servei. (D’acord amb els plans executius presentats)
4.1) Prestacions del control i execució del servei de neteja a través d’aplicatiu informàtic amb accés pels responsables del contracte: horaris, substitucions, incidències de presència, planificació de tasques ordinàries i d’especialistes, supervisió del servei, interacció usuari i adjudicatari a través de sistema d’incidències i control de qualitat i satisfacció. (fins a 2 punts)
4.2) Oferiment de prestacions de neteges específiques: Àrees de Custòdia de Detinguts, pàrquings, caneres, processos de mecanització d’escombrat i fregat; eliminació d’olors, cuines i menjadors. Proposta de protocol d’actuació, capacitació i formació d’aquest personal, dedicació. (fins a 2 punts)
4.3) Mesures de sistematització del treball tendents a reduir els consums d’aigua en la neteja ordinària. (fins a 1 punt)
CRITERIS AMB APLICACIÓ DE FÓRMULES AUTOMÀTIQUES (SOBRE C)
Fins a 70 punts
Es donaran 70 punts a l’oferta més econòmica de les ofertes presentades. La resta d’ofertes es valorarà de forma inversament proporcional, tret que es doni la circumstància descrita en el següent paràgraf.
Es considerarà, si és el cas, com a puntuació màxima valorable per a cada lot, les quanties anuals que tot seguit s’especifiquen (IVA exclòs), en el benentès que qualsevol oferta per sota d’aquest llindar no serà valorada més enllà del topall esmentat anteriorment.
lot DGP | àmbit geogràfic | PUNTUACIÓ MÀXIMA OFERTA | lot DGPEIS | àmbit geogràfic | PUNTUACIÓ MÀXIMA OFERTA | |
1 | Lleida | 147.435'38 € | 1 | Lleida | 63.491'04 € | |
2 | Pirineu Occidental | 87.562'88 € | 2 | Pirineu Occidental | 30.717'44 € | |
3 | Central | 196.623'70 € | 3 | Central | 130.633'84 € | |
4 | Metropolitana Nord | 455.228'28 € | 4 | Metropolitana Nord | 280.659'54 € | |
5 | Metropolitana Sud | 492.474'00 € | 5 | Metropolitana Sud | 146.590'14 € | |
6 | Tarragona | 309.894'00 € | 6 | Tarragona | 131.732'64 € | |
7 | Terres de l'Ebre | 210.105'46 € | 7 | Terres de l'Ebre | 79.470'72 € | |
8 | Girona | 279.890'38 € | 8 | Girona | 190.008'24 € | |
9 | Complex Central | 448.273,28 € | 13 | Parcs Rubí/Mollet | 27.852'00 € | |
10 | Barcelona I | 525.162’03 € | ||||
11 | Barcelona II | 560.395’74 € | ||||
12 | Comissaria Rubí | 23.370'36 € |
Com a informació orientativa el nombre d’hores de servei anual aproximades per a cada lot i sublot de la present licitació per la realització d’aquest servei són:
LOT 1: | DGP: 12.854 hores | DGPEIS: 5.589 hores |
LOT 2: | DGP: 7.708 hores | DGPEIS: 2.704 hores |
LOT 3: | DGP: 15.470 hores | DGPEIS: 10.376 hores |
LOT 4: | DGP: 35.958 hores | DGPEIS: 22.169 hores |
LOT 5: | DGP: 38.900 hores | DGPEIS: 11.579 hores |
LOT 6: | DGP: 22.620 hores | DGPEIS: 9.672 hores |
LOT 7: | DGP: 15.893 hores | DGPEIS: 5.256 hores |
LOT 8: | DGP: 21.382 hores | DGPEIS: 14.856 hores |
LOT 9: | DGP: 35.776 hores | |
LOT 10: | DGP: 41.779 hores | |
LOT 11: | DGP: 44.582 hores | |
LOT 12: | DGP: 1.846 hores | |
LOT 13: | DGPEIS: 2.200 hores |
No obstant això, les empreses licitadores, presentaran un llistat de costos :
Cost neteja mensual per centre (diferenciant dedicació neteja ordinària i neteja d’especialistes).
BAIXA ANORMAL O DESPROPORCIONADA
D’acord amb la clàusula T del Quadre de Característiques d’aquest contracte.
CLÀUSULA DE DESEMPAT
En casos d’empat en les puntuacions obtingudes per les ofertes de les empreses licitadores, tindrà preferència en l’adjudicació del contracte la proposició presentada per aquelles empreses que, en el moment d’acreditar la seva solvència tècnica, tinguin en la seva plantilla un nombre de persones treballadores amb discapacitat superior al 2 per cent, sempre que les seves proposicions igualin en els seus termes a la més avantatjosa des del punt de vista dels criteris que serveixen de base per a l’adjudicació. Si varies empreses licitadores de les que haguessin empatat respecte de la proposició més avantatjosa acrediten tenir una relació laboral amb persones amb discapacitat en un percentatge superior al 2 per cent, tindran preferència en l’adjudicació del contracte l’empresa licitadora que disposi del major percentatge de persones treballadores fixes amb discapacitat a la seva plantilla.
ANNEX 7
CONDICIONS ESPECIALS D’EXECUCIÓ
1. Lots 1 a 11.- Les noves contractacions de personal que l’empresa o empreses adjudicatàries d’aquest contracte hagin de fer per executar-lo, han d’efectuar-se necessàriament entre persones que es trobin en situació legal d’atur conforme el que preveu l’article 208 del Reial Decret 1/1994, de 20 de juny, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei general de la Seguretat Social i, quan sigui possible, entre col·lectius amb particulars dificultats d’inserció en el mercat laboral definits en la Llei 27/2002, de 20 de desembre, sobre mesures legislatives per regular les empreses d’inserció sociolaboral, o persones que disposin del certificat de discapacitat.
2. Lots 12 i 13.- Les noves contractacions de personal que l’empresa o empreses adjudicatàries d’aquest contracte hagin de fer per executar-lo, han d’efectuar-se necessàriament entre persones que disposin del certificat de discapacitat.
ANNEX 8
OBLIGACIONS CONTRACTUALS ESSENCIALS
El compliment de les disposicions vigents en matèria de legislació laboral, conveni del sector, legislació social de prevenció de riscos laborals, integració social de les persones amb discapacitat, fiscal, de protecció de dades i legislació ambiental.
ANNEX 9
PREVENCIÓ DE RISCOS I SALUT LABORAL
L’empresa adjudicatària haurà d’aportar la documentació següent, en suport digital (DVD o pendrive):
1 Avaluació dels riscos de l’activitat a desenvolupar als centres de treball de cada lot adjudicat i les mesures preventives generals i específiques associades, amb especial incidència en els riscos que puguin afectar als treballadors de l’Administració o d’altres persones físiques concurrents.
2 Relació del personal que prestarà serveis a cada centre de treball i el compromís d’actualització contínua d’aquesta relació en cas de canvis.
3 Acreditació de la informació i formació en prevenció de riscos específica de l’activitat del personal que prestarà serveis en aquest contracte.
4 Relació dels productes que s’utilitzaran, amb còpia de les fitxes de dades de seguretat i el compromís d’actualització d’aquesta relació i de les fitxes de dades de seguretat.
5 Compromís de comunicació dels incidents, accidents laborals i malalties professionals derivats de les activitats a realitzar en els centres de treball.
6 Compromís de comunicació a l’Administració de riscos nous o no identificats.
7 Designació de la persona interlocutora de l’empresa adjudicatària per a la realització de la coordinació empresarial en matèria de prevenció de riscos laborals.
ANNEX 10. FACTURACIÓ
Per tal que l’Administració pugui fer efectiu el pagament de les prestacions executades conforme a les condicions contractuals, caldrà tenir en compte el contingut d’aquest annex.
A. Emissió de les factures
Les factures s’han de fer d’acord a les indicacions següents:
I. Periodificació de les factures
Les factures s’emetran per períodes vençuts amb la temporalització que s’indica a continuació
Termini únic, quan s'hagi executat la totalitat de l'objecte del contracte. | |
X | Terminis consecutius amb la durada que s’indica a continuació: |
MENSUAL. Dins els 10 primers dies de cada mes en període vençut | |
Terminis segons el pla de facturació que s’indica a continuació: |
II. Règim de facturació
L’emissió de factures en cadascun dels terminis indicats en l’apartat anterior ha de tenir el règim següent:
X | Factura única per lot/sublot i centre/s gestor/s |
X | Facturació d’acord al règim que s’indica a continuació: |
Amb detall per cada edifici |
III. Lliurament de les factures
El lliurament de les factures s’ha de fer segons el que estableix el Reial Decret Legislatiu 3/2011, de 14 de novembre, pel qual s’aprova el text refòs de la Llei de Contractes del Sector Públic (TRLCSP), la Llei 25/2013, de 27 de desembre, d’impuls de la factura electrònica i creació del registre comptable de factures en el sector públic, l’ORDRE ECO/306/2015, de 23 de setembre, per la qual es regula el procediment de tramitació i anotació de les factures en el Registre comptable de factures en l'àmbit de l'Administració de la Generalitat de Catalunya i el sector públic que en depèn, i supletòriament, la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú (LRJAPPAC).
El punt general d’entrada de les factures electròniques de la Comunitat Autònoma de Catalunya és el servei e.FACT del Consorci d’Administració Oberta de Catalunya (xxxx://xxx.xxx.xxx/) , d’acord al que estableix l’article 6 de l’ORDRE ECO/306/2015, de 23 de setembre. L’adreça del punt d’entrada és la següent:
xxxx://xxx.xxx.xxx/Xxxxx/XXXXXXX/Xxxxxxxxx-xxx-xx-xxxxxxxxxx/x.XXXX
El/s contractista/es ha/n de presentar les factures durant els trenta dies posteriors al lliurament efectiu dels béns o de la prestació dels serveis.
El rebuig de la factura i la seva devolució comportarà deixar sense efecte el còmput del termini legal de pagament fins que no s’esmenin les discrepàncies o els errors comunicats al proveïdor.
IV. Contingut de les factures
Les factures han d’incorporar les dades bàsiques obligatòries que estableix el Reial Decret 1619/2012, de 30 de novembre, pel qual s’aprova el Reglament pel qual es regulen les obligacions de facturació, i les altres normes que siguin d’aplicació. A més, cal que indiquin:
- Els codis que identifiquen les unitats que han de tramitar la factura (codis DIR3):
Funció | Codi | Identificació |
OFICINA COMPTABLE | A09018876 | INTERVENCIÓ GENERAL |
ÒRGAN GESTOR | A09006077 | SECRETARIA GENERAL D'INTERIOR |
UNITAT TRAMITADORA | A09006151 | DIRECCIÓ DE SERVEIS |
- Els codis que identifiquen el contracte:
Concepte | Descripció |
Codi d’expedient | IT-2016-880 |
Codi d’estat i NIF del contractant | ESS0811001G |
Òrgan de contractació | Generalitat de Catalunya – Departament d’Interior |
Centre gestor destinatari | Lots i sublots de la DGP.- IT 04 Lots i sublots de la DGPEIS.- IT 03 |
D’altra banda, el contingut mínim de l’apartat que correspon a la descripció de l’operació ha de ser: objecte/s facturat/s, data/es de la/es operació/ons facturada/es i identificació dels documents justificatius de les operacions facturades (albarans, fulls de treball...).
Els errors d’una factura lliurada que afectin al càlcul de la quota repercutida de l’IVA s’han d’esmenar amb l’emissió d’una nova factura en què es facin constar les dades identificatives de la factura rectificada. Es pot fer la rectificació de diverses factures en un únic document de rectificació, sempre que s’identifiquin totes les factures rectificades. La data per iniciar el còmput del termini legal de pagament d’una factura rectificativa serà la de la seva presentació en registre administratiu.
V. Documentació justificativa a presentar amb les factures
Cal adjuntar a cada factura una còpia dels documents que s’indiquen a continuació per tal d’acreditar l’execució de les prestacions facturades (marcar amb X l’opció escollida):
Albarans o fulls de treball que acreditin el lliurament de les prestacions facturades | |
X | Documents que acreditin el compliment d’altres obligacions contractuals: |
TC2 |
A més, el responsable del contracte podrà demanar al/s contractista/es la informació que consideri necessària per a poder conformar les factures, ja sigui en suport paper o en suport electrònic.
Si aquesta documentació no es pot lliurar en el punt general d’entrada de factures electròniques de la Comunitat Autònoma de Catalunya, es podrà presentar en l’oficina de registre d’entrada i sortida de documents de la Generalitat de Catalunya que indiqui el responsable del contracte, d’acord al que estableix l’article 38 de la LRJAPPAC.
B. Validació de factures
Abans de validar una factura, el responsable del contracte haurà de signar un document que acrediti que les prestacions facturades s’han executat d’acord al contingut del contracte, sens perjudici que en el mateix document pugui proposar a l’òrgan de contractació l’aplicació de penalitats per incompliment parcial de les obligacions contractuals d’acord als supòsits previstos en els plecs del contracte.
Les factures quedaran conformades amb la signatura del responsable del contracte i del titular de l’òrgan administratiu que determina aquest annex. El/s òrgan/s administratiu/s encarregats de la validació de les factures són:
Lots i sublots de la DGP
Centre gestor: | IT04 Direcció General de la Policia |
Òrgan: | Subdirector general d’Administració i Serveis |
Lots i sublots de la DGPEIS
Centre gestor: | IT03 Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments |
Òrgan: | Subdirectora general d’Administració i Recursos Humans |
En cas que no sigui possible signar la factura, la validació quedarà feta quan el responsable i el titular de l’òrgan administratiu corresponent signin el document que acredita que les prestacions facturades s’han executat d’acord al contingut del contracte.